Етно села

Etno sela DrvengradДрвенград – етно село Емира Кустурице

Добродошли у Дрвенград

Дрвенград је филмско етно село на Мокрој Гори. Налази се између Златибора и Таре, а изградио га је редитељ Емир Кустурица на брду Мећавник. Мећавник надвисује село Мокра Гора и висински је на истом нивоу са железничком станицом Јатаре, кроз коју пролази пруга уског колосека Шарганска осмица.

Дрвенград је етно село у градском стилу. На једном крају има улазну капију, а на другом малу дрвену цркву. Црква је грађена по угледу на руске цркве и посвећена је Светом Сави. У централном делу села је трг поплочан дрвеном коцком и сеченим дрвеним праговима, и опкољен је брвнарама. Брвнаре су аутентичне, и пренете из тог краја Србије и из Босне. Саградјене су у виду скелета и постављене на камене постаменте.

Дрвенград има галерију слика, библиотеку, биоскоп „Андерграунд”, посластичарницу са домаћим колачима и природним соковима, национални ресторан, продавницу народне радиности тога краја…

Стручни жири бриселске Фондације за арфитектуру Филип Ротије је Дрвенград прогласио најбољим архитектонским остварењем у протекле три године у Европи.

О Дрвенграду Кустурица каже: “Измислио сам град који изгледа као да се у њему увек живело”.

sirogojno01Сирогојно – горски музеј српског етноса

Добродошли у Сирогојно

Сирогојно се налази у југозападној Србији, на планини Златибор и на 20 километара од Ужица. Цело село је 1980. године постало музеј и добило назив „Старо село“. На простору од 5 хектара приказан је начин живота људи ових планинских предела. Архитектура Сирогојна састоји се од 47 дрвених објеката, пренетих из околних златиборских села и опремљених аутентичним покућством, оруђима и алатима. Свако домаћинсто има млекар, амбар, кош-салаш за кукуруз, по једно хлебну пећ, качару са казаном за печење ракије, пчелињак и сушионицу за шљиве, док су стаје за стоку саграђене издвојено од основног дворишта.

Под крововима и на травњацима овог етно села изложено је око 2000 експоната које годишње види преко 100.000 људи. Свим посетиоцима на располагању је апартмански смештај у кућама брвнарама као и продавница сувенира са крчмом.

Као посебна атракција издваја се летњи сточарски стан, где чобани лети чувају стоку. Овај стан се састоји од две колибе и покретне кућице са креветом на саоницама, како би чобанин и зими могао да буде поред свог стада.
Овај прелепи музејски простор красе и сеоска црква брвнара посвећена Св. Петру и Павлу (1821. година), као и старо сеоско гробље.

У намери да цео амбијент буде веродостојнији и да му се удахне живот, на простору музеја организују се радионице за израду старих предмета од дрвета, метала и глине, а у складу са хришћанским календаром у музеју се обележавају Бадње вече, Божић, Ускрс и остали традиционални празници. Кроз оживљене обичаје, у Сирогојну се може приметити велико духовно богатство људи са ових простора, прожето како хришћанским, тако и паганским елементима.
У селу се у току године организују бројне изложбе, на пример, изложба традиционалне одеће, као и школе фарбања ускршњих јаја, или производње ручне трикотаже. Ипак, Сирогојно је постало светски познато седамдесетих година 20. века и то по производњи руком рађених џемпера. Од тада, “Мода Сирогојно” проширила се на Париз, Рим, Лондон, Беч, па чак и на далеки исток. Село обележава Дан музеја и музејске славе Огњене Марије, али и познату манифестацију Ноћ музеја. У току лета у селу се емитује ревија еколошког филма.

Сирогојно је окружено очаравајућим планинским амбијентом, идеалним како за зимске, тако и летње одморе. У близини, налазе се село Гостиље, Стопића пећина, бања Вапа са изворима лековите воде, као и туристички центар Златибор.

gostoljublje_nocu_1_jpg_595Гостољубље – село у селу

Добродошли у Гостољубље

Гостољубље је заједно са оближњим етно селима део много већег пројекта под називом Еко село. Налази се у оквиру села Мионице, на обронцима Дивчибара, и на надморској висини од 550 метара. Ово етно село заузима површину од једанаест хектара и уствари представља једно газдинство намењено како сеоском туризму, тако и производњи здраве хране.

Село Гостољубље је једна очаравајућа брдска атракција састављена од Вајата, традиционалних дрвених српских кућа, међу којима је једна стара око две стотине година.

Сваки вајат је опремљен у духу српске традиције и пружа савршен комфор, посебно после многобројних активности, које туристи могу упражњавати у току свог боравка у Гостољубљу. Посетиоци се могу опробати у спремању зимнице, сакупљању сена, брању малина, сакупљању шљива, лековитог биља или шумских плодова.

Поред активног одмора и упознавања начина живота на селу, понуду овог краја краси нетакнута природа, шуме, ливаде, путељци, пропланци, извори и поточићи. Туристи свакодневно могу уживати у шетњама обележеним пешачким стазама, које се завршавају на брду Субјел. Ово брдо је посебно због своје легенде о изгубљеном благу и представља праву атракцију за сваког авантуристу.

У летњем периоду освежење посетиоцима пружа популарно излетиште Скакавачки водопади, где се одржава традиционална манифестација „Дани сеоског туризма“. А ту су наравно и Дивчибаре, познат планински центар и ваздушна бања, надалеко позната по својим лековитим својствима.

latkovac3Латковац – чаробно село у срцу Србије

Добродошли у Латковац

Етно село Латковац се налази у самом срцу Србије у северозападном делу општине Александровац. Састоји се од штале, амбара и четири куће, од којих је једна стара чак 200 година. Ово село одише посебном и чаробном атмосфером, пре свега захваљујући својој дугој и занимљивој историји. Преживело је оба светска рата, а житељи села били су веома цењени и познати винари, занатлије и уметници.

Овај бајковит крајолик је познат по висококвалитетним жупским винима, а велики број винарија и винских подрума обећавају посебан доживљај уз дегустацију вина и препричавање легенди о вилама и словенским боговима.
У Етно селу Латковац гости се могу опробати у неким од старих српских заната или учествовати у сеоским пословима. Насмејани домаћини ће у духу српске традиције учинити да посета овом селу придобије опуштајући и магичан карактер. Ово је село које уз мирис поља и укус здраве хране буди сва чула.

Поред богатог историјског и културног наслеђа, Латковац се истиче по чарима нетакнуте природе и околини која зауставља дах. Чиста планинска вода, свеж планински ваздух лековито пољско и шумско биље, чине ову идилу савршеним местом за дуге шетње, рекреацију, бављење спортом и ловом.

latkovac4

Латковац је и село добротворног карактера. У оквиру села смештена је продавница сувенира чији је приход намењен пројектима и активностима Друштва за ментално недовољно развијене особе из Александровца. Сувенире изложене у продавници, израдјују деца из овог друштва.

TiganjicaТигањица – прави драгуљ Баната

Добродошли у Тигањицу

Етно село Тигањица налази се у Банату, источном делу Војводине, на десетак километара од Зрењанина. Изграђена је на самом улазу у специјални резерват природе Царска бара, са идејом да на маштовит начин дочара живот у Банату.
Овај етно комплекс је конструисан у старом банатском стилу и у њему су приказане верне реплике банатских кућа и начин живота од пре једног века. Има шест соба опремљених рестаурираним намештајем, а препознатиљив је по великој банатској ветрењачи, негованом парку, цветним лејама, етно скулптурама, и наравно ресторану “Трофеј”, који је темељ Тигањице.

Трофеј је аутентичан ловачки ресторан, са одличном националном кухињом и јелима од дивљачи. На улазу у ресторан налази се отворено, украшено огњиште, где се спремају специјалитети испод сача, роштиљ, риба, паприкаши, дивљач, па чак и домаћи хлеб.

Посебна атракција Тигањице је мини зоо врт у којем су смештени петлови, паунови, срне и патке. Али заштитни знак комплекса је медвед Миша, које је пре више од једне деценије, услед несретних околности остао без мајке. Тада је усвојен и одмах постао и остао главна звезда врта.

Како се налази у специјалном природном резервату, Тигањица је изузетно атрактивно место за опуштање и одмор. Освежење се може потражити на купалишту поред Жабаљског моста, где се налази отворен камп, а још ближе је преуређена зрењанинска пескара која је добила изглед зрењанинског мора. За поклонике активног одмора, на располагању су коњи за јахање.

Текст преузет са сајта: www.serbiatouristguide.com