Краљ Петар II Карађорђевић

P1KКраљ Петар II, прворођени син краља Александра I и краљице Марије, рођен је у Београду 6. септембра 1923.Преминуо 3. Новембра,1970, Денвер, САД. Кум на крштењу био му је енглески краљ Џорџ VI. После основног образовања које је стекао на Двору, похађао је Сандроид школу у Енглеској, из које се вратио после атентата на његовог оца 1934. Пошто је тада био малолетан, краљевска власт пренета је на Намесништво на челу са Кнезом Намесником Павлом Карађорђевићем.

Почетак Другог светског рата 1939. ставио је Краљевину Југославију пред тешку одлуку: да ли да приступи Тројном пакту (Немачка – Италија – Јапан) или да се супротстави неупоредиво снажнијем непријатељу. Одлука кнеза Павла да потпише понуђени уговор наишла је на жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе Владе и војног удара. Краљ Петар Други проглашен је пунолетним, и одмах преузео власт од Намесништва. Југословенска војска била је потпуно неспремна да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је уследила, и Југославија је за једанаест дана била окупирана. Краљ Петар II био је приморан да заједно са Владом емигрира, прво у Грчку, а затим у Египат. У јуну 1941. стигао је у Енглеску. За време свог избеглиштва Краљ Петар II је довршио школовање у Кембриџу, а потом се придружио снагама британског Краљевског ратног ваздухопловства. Упркос слому југословенске војске у земљи су оформљена два супарничка покрета отпора. Први је био Југословенска војска у отаџбини, позната и као Четнички или Равногорски покрет, на челу са ројалистом,касније генералом Драгољубом (Дражом) Михаиловићем, Министром одбране Владе у изгнанству. Други је био револуционарни партизански покрет, који је водио комуниста Јосип Броз – касније познатији као Тито. Последица је био крвави грађански рат. Савезници су најпре подржавали Михаиловића, а онда су се преоријентисали на Тита. Под притиском Британаца краљ Петар је позвао снаге под командом генерала Михаиловића да се ставе под команду комунистичких одреда Јосипа Броза Тита. Године 1944, у пратњи совјетских тенковских бригада, партизани су ушли у Београд и оформили комунистичку Владу.

pk3a

Наредне године (1945), у новембру, монархија је укинута без референдума, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала једнопартијска држава под влашћу Комунистичке партије. Краљ Петар II никада није абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону са својом супругом (оженио се грчком принцезом Александром 1944.) и сином Александром, рођеним 1945. Последње године живота провео је у Америци.

После дуге и тешке болести умро је у денверској болници 3. новембра 1970, а сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу (САД). У плану је да се његови посмртни остаци пренесу у Задужбинску Цркву Светог Ђорђа на Опленцу (код Тополе).

Преци Петра Другог Карађорђевића, три колена уназад

Петар Други Карађорђевић

Отац:
Александар Први Ујединитељ, краљ Југославије

Деда (по оцу):
Петар Први Карађорђевић, краљ Србије

Прадеда:
Александар Карађорђевић, кнез

Прабаба:
Персида Ненадовић, кнегиња

Баба (по оцу):
Зорка Петровић, кнегиња

Прадеда:
Никола Први Петровић, кнез Црне Горе

Прабаба:
Милена Петровић, кнегиња Црне Горе

Мајка:
Марија Карађорђевић

Деда (по мајци):
Фердинанд Хоенцолерн, краљ

Прадеда:
Леополд Хоенцолерн-Сигмаринген, принц

Прабаба:
Антонија Португалска, принцеза

Баба (по мајци):
Марија од Единбурга, краљица

Прадеда:
принц Алфред, војвода од Единбурга

Прабаба:
Марија Александровна, Велика војвоткиња од Русије