Њ.К.В. Принц Филип

Принц ФилипЊегово Краљевско Височанство Принц Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Краљевића Александра, и други у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра). Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра II и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Краљевић Филип је унук Њ.В. Краља Петра II и Њ.В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. грчки Краљ Константин, Њ. В. шпанска Краљица Софија и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Њ.К.В. Принц Филип живео је у Вирџинији до 1984. године. Заједно са својим братом близанцем Принцом Александром кренуо је прво у обданиште у Лондону. Са осам година Њ.К.В. Принц Филип је 1990. године постао ученик једне од најбољих основних школа у Лондону. У јуну 2000. године Принц Филип матурирао је на Краљевској Школи у Кантерберију у Енглеској, где је постигао одличне резултате из шпанског, владавине и политике као и из географије. У школској 2003. – 2004. години учествовао је у програму размене студената на једном шпанском Универзитету у Мадриду. Принц Филип је дипломирао на Лондонском Универзитету (UCL) – одсек за уметност.

Њ.К.В. говори енглески, шпански и француски, а усавршава свој српски језик.

Принц Филип је љубитељ скејтборда, сурфинга, роњења и скијања на дасци. Интересује га сликарство, музика, компјутери и природне науке. Пре 5. октобра 2000. године Њ.К.В. посетио је Србију 1991. године и Босну 2000. године. Принц Филип и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. Путовао је по Европи, САД а посетио је и Блиски Исток, Северну Африку, Југоисточну Азију, Средњу и Јужну Америку.