Салаши у Војводини

Салаш урастао у пејзаж, драгуљ панонске равнице и светионик Панонског мора је својеврстан споменик војводјанске културе. Реч салаш је турско-мадјарског порекла са значењем „заштићено место“, „азил“. Номадски Мадјари су имали свој „салаш“, место где су се привремено настањивали, односно задржавали. Салаши су газдинства са кућом за становање, пратећим објектима и припадајућим земљиштем, обично удаљен од насељених места. Подизани су са намером да се буде ближи земљи, која признаје само тежак рад. Данас су оазе мира и спокоја, где урбан човек долази на одмор и ужива у домаћој храни и пићу

Majkin salasМајкин салаш

Место за гурмане на Палићу

Мајкин салаш се налази на Палићу на имању које се простире на површини од 20 хектара . Стари војводјански салаш је средиште живота и окупљања људи уз цашицу добре домаће ракије, изворне тамбурашке музике и традиционалних јела.

Гурмани у ресторану могу да уживају у доброј кромпирачи, телећем перкелту са домаћим тестом и сиром, певчијем паприкашу са кнедлама, салашарском пасуљу, овчијем паприкашу са купусом, свињским папцима, печеној патки или рибљој чорби. За сладокусце на менију су чувене војводјанске посластице домаће штрудле, гомбоце, компот….
То је само део богате понуде „Мајкиног Салаша“. Уз све то квалитетна понуда домаћих вина, домаће ракије од дуње, јабуке или шљиве. За добру атмосферу је задужен тамбурашки оркестар „Невен“ а на имању се налази и шарански рибњак, базен, спортски терени као и ергела коња.

Салаш је окружен воћњацима и малим багремовим шумарком. На салашу негују организовање разних светковина која је допринела да се гости едукују и подсете на некадашњи живот и обичаје народа који живе у овом региону.
Посебно је интересантно да посетиоци могу да присуствују бачком свињокољу и виде како то домаћини праве паштету, кулен и посебну посластицу чварке.

Тел 024/753-672

Perkov salasПерков Салаш

Горска оаза мира и спокоја у селу Нерадин Ириг

Перков салаш се налази на обронцима Фрушке Горе. Идеална локација, пејсаж, воћњаци, виногради, чист ваздух и гостопримљивост  власника салаша, чика Николе, који је ту угошћавао и чланове династије Карадјордјевић, су разлози зашто ово место привлачи толики број посетиоца. Чика Никола је неко кога просто морате упознати.
Посебна атракција овог салаша је велика колекција старих фотографија, старе опреме и алата за обраду земље, старог намештаја и ручно прављених прекривача за кревете, старих преко два века.

Окружење салаша краси манастир Гргетег, један од најстаријих и најлепших манастира у Србији. У оквиру манастира налази се црква посвећена Светом Николи, која чува чудотворну икону Мајке Божје Тројеручице, заштитнице Фрушке Горе и њених манастира.

По традицији, гости приликом посете салашу могу да пробају добру домаћу ракију као и разне врсте домаћег пецива, које нису имали прилике пробати на другим местима.

Тел: 063 712 3776

Salas 84Салаш 84

Салаш 84 Жабаљ Перфектно место

На Салашу 84 све мирише на традицију. Салаш се греје старим каљевим пећима, кровови су ручно шивени трском, а у под и зидове ручно је уградјена цигла која је печена по специјалном калупу – као пре двеста година. Храна је јединствени доживљај на салашу, спрема се у оригиналним пећима које су сачуване кроз историју. Рецепти су стари и јединствени, па је гастрономско искуство непоновљиво.

Салаш 84 има историјску вредност, јер се у непосредној близини, на само 70 метара удаљености, налазила вила Милеве Марић Анштајн. Милева је заједно са својим мужем Албертом у више наврата боравила у тој вили. На месту где је некада била Вила остао је само један стари дуд испод којег су пре пола века Милева и Алберт седели и смишљали теорију релативитета

Салаш 84  је само 8,5 километара удаљен од аутопута Е-75. Код Новог Сада скреце се на пут за Зрењанин, а  затим на стари асфалтирани пут.

Тел: 021/ 445-993, 6417-263

Salas_137Салаш 137

Салаш 137 Ченеј Јединствено место

Салаш 137 је јединствено место ако желите да уживате у домаћој храни и пићу уз аутентични амбијент и локалну Војводјанску етно музику. Салаш 137 је већ афирмисан по овако конципираном начину своје кухиње и друштвеног живота.

Ресторан са традиционалном Војводјанском кухињом (гибаница, царска пита, штрудла са маком и орасима, бундевара, ринфлајш са 5 сосова, ролована телетина, рибић на кајмаку, салашарски соте, пуњене тиквице,…). Ресторан има капацитета  у салама 70 места, у башти 80 места и “Газебо“ (летња башта) 150 места.

Смештајни капацитет од 14 соба уредјених у Алт Деутсцхе стилу. Садржаји у оквиру Салаша 137 су школа јахања, рекреативно јахање, вожња фијакером / санкама, игралиште за децу, терени за мали фудбал, одбојку и бадминтон, пансион за псе и коње, дегустација вина, организација лова,  школа голфа – почетни ударац (за организоване групе),  гадјање луком и стрелом (за организоване групе)

Тел 381 21 714 497

Salas CaprioloСалаш Цаприоло

Салаш Цаприоло Бачка Топола Савршен одмор

На Салашу 264 који је пример споја модерног и традиционалног се налази  ловачки дом и ресторан. Име Цаприоло на италијанском  је везано за Срндаћа што асоцира ловце да је то право место за њих а наравно и за све сладокусце хране и кухиње од дивљачи. Специјалитет куће је срнећи паприкаш а служи се из казана. Храна се служи на дрвеним пладњевима а љубитељи доброг вина имају добар избор домацих вина из окружења.

Стогодишњи дуд заузима централно место и доминира и прави велики хлад. Домаћини се својски труде да задовоље госте па гости имају на располагању апсолутно све што им је потребно и амбијент где ће се сигурно одморити. Садржаји дечје игралиште, сауна и мини зоо врт ће вам бити на располагању а салаш сигурно остати у добром сећању.

Тел: 024/712-055