ХОЛАНДИЈА ДОБИЛА КРАЉА

Inauguration Of King Willem Alexander As Queen Beatrix Of The Netherlands AbdicatesХоландија је данас, после више од једног века с краљицом на трону, добила краља – Вилијем Александар је ступио на трон после повлачења краљице Беатрикс.

Цела земља је у наранџастом, боји краљевске породице.

Краљица Беатрикс (75) данас је абдицирала, предајући круну свом најстаријем сину, Виљему Александру (46), који је постао први краљ Холандије после више од 120 година. Каљица Беатрикс била је на престолу 33 године, током којих је, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију.

Абдикацијом се Беатрикс, после готово 33 године на трону, вратила на своју ранију титулу принцезе. Чин адбикације је потписала бивша краљица Беатрикс, нови краљ као и чланови холандске владе, међу којима и премијер Марк Руте.

Холандски престолонаследник Виљем-Александар званично је устоличен за краља пошто је положио заклетву на свечаној церемонији која је одржана у 600 година старој катедрали.

На хиљаде људи претходно се окупило на амстердамском тргу Дам још од раног јутра, ишчекујући да види и поздрави новог краља и његову супругу краљицу Максиму, када изађу на балкон краљевске палате, јавила је агенција Ројтерс. Церемонија се преносила јутрос на великим екранима на главном тргу у Амстердаму испред краљевске палате. На тргу је било око 25.000 људи.

Вилијем Александар је први суверен нове генерације који је дошао на трон и први мушкарац наследник који долази на холандски престо од 1980. године.

Краљ Виљем Александар ће бити крунисан у катедрали у центру Амстердама. Он је први краљ холандске монархије после више од једног века, колико су на престолу биле жене.

Нови краљевски пар има три ћерке, принцезе КатаринуАмалију (9), 95685512ab44cf4be98f2c90c67548e3Алексију (7) и Аријану (5). Наследница трона је сада старија ћерка новог краља, деветогодишња Катарина Амалија.

Холандија је уставна монархија, у којој је знатно смањено мешање краљевске породице у политику.

Ипак краљица потписује законе, а Беатрикс је имала значајну улогу у холандској политици, будући да је редовно именовала мандатаре за формирање коалиционих влада после избора.

Од те праксе је одступила тек прошле године, када је премијер Марк Руте изабран за други мандат.

Амстердам је симболично обојен у наранџасту боју, званичну боју холандске краљевске породице.

Свечаној церемонији присуствоваће многобројни уважени гости, представници 18 краљевских кућа, међу којима престолонаследници попут британског принца Чарлса, шпанског принца Фелипеа и јапанског принца Нарухита.

Краљица Беатрикс ће у јавности остати запамћена по тежњи ка перфекцији, беспрекорној одећи и богатој колекцији шешира.

Ко је нови краљ Холандије

ddf8f50b4f078b4ae3f24835132c0885Холандија после столећа краљица на трону добија краља престолонаследника Вилијема-Александра, некада раскалашног Казанову а данас озбиљног породичног човека.

Холандска краљица Беатрикс (75) абдицирала је у корист свог сина Вилијема-Александра, после готово 33 године на престолу током којих је, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију.

 

Нови холандски краљ Вилијема-Александра, који у суботу пуни 46 година, припремао се за ову улогу тако што је преузимао на себе све већи број дужности како би одагнао репутацију незрелог мушкарца и краљевића, преноси АФП.

Најстарији од три сина краљице Беатрикс и западнонемачког дипломате Клауса фон Амбсберга, Вилијем-Александер је имао тешку рану младост, био је послат у Велс да заврши високу школу, а по повратку у Холандију, где је служио војни рок у морнарици а потом студирао, млади принц је стекао имиџ „проблематичног краљевића“ и надимак „принц Пилс“, по врсти пива.

Међутим, када је дипломирао 1993. године, почео је да путује по земљи и да предузима кораке како би поправио свој негативни имиџ.

„Жалосно је да једна фотографија у новинама на којој држим чашу (пива) има већи утицај на слику о мени него… године обуке (за будућег краља)“, рекао је он у интервјуу 1997. године.

Будући холандски краљ је развио интересовање и за управљање воденим ресурсима, што га је 2006. године довело на чело Саветодавног одбора генералног секретара УН за воду и јавно здравље.

Међутим, његову репутацију је дефинитивно променило познанство са Аргентинком Максимом Сорегијета 1999. године, са којом се и венчао три године касније, што му је донело популарност у очима Холанђана који су почели да га сматрају озбиљним чланом краљевске породице и породичним човеком, вредним холандског трона.

bbffccd7d05230fe71cc3fe6cdf31fd5

„Вилијем-Александар је интелигентан, нежан и снажан и обема ногама стоји на земљи“, тим речима је Максима описала свог супруга у једном интервјуу.

Будућа краљица Максима (41), бивши инвестициони банкар, све је популарнија у Холандији упркос мутној улози њеног оца као званичника аргентинске хунте током 1970-их.

Аргентиници су поносни што ће њихова земљакиња добити титулу краљице, али је то потенцијано и веома контроверзна ситуација будући да је њен отац био министар током „прљавог рата“. Слично бреме носи и престолонаследник, будући краљ, чији је отац био члан Хитлер југенда.

Максимином оцу није било дозвољено да присуствује ћеркином венчању у Холандији, ни њена мајка није била присутна на том важном догађају у знак солидарности са супругом, а њена породица неће присуствовати ни церемонијалном крунисању у 600 година старој катедрали у центру Амстердама.

Максима је брзо нашла своје место у срцима Холанђана, захваљујући напорима да научи да течно говори холандски и жељи да допре до обичних грађана, чак је и пливала Амстердамским каналом у добротворне сврхе, а посвећена је развојним пројектима и еманципацији жена имигрантског порекла.

Пар, који ће постати краљевски, има три ћерке, принцезе Катарину-Амалију (9), Алексију (7) и Аријану (5), које често позирају са родитељима на званичним фотографијана, а Холанђани их обожавају.

Виђен као чак још прогресивнији и ближи обичним људима него што је то његова мајка, Вилијем-Александер је додатно унео елементе модерног доба у краљевску палату честим путовањима у иностранство и отварањем блога на интернету.

4923fa923d018edd2f49e540ba43064eОн има лиценцу за војног и цивилног пилота, што значи да може да управља авионима и на комерцијалним летовима.

Ипак, животни стил краљевске породице изазива и извесне критике, па је тако Вилијем-Александер 2009. године продао своју луксузну кућу за одмор, док је још била у изградњи, на обали Мозамбика, под притиском јавности која је то сматрала упадљивом грађевином у сиромашној афричкој земљи.

У интервјуу који је дао уочи ступања на престо, Вилијем-Александер је рекао да жели да буде краљ „који се држи традиције“, али не и „протоколарни фетишиста“, и да му је циљ да „уједини, представља и подстиче“ друштво.

Принц, који сматра да је парламент највише тело у Холандији, јасно је ставио до знања да би за њега било прихватљиво када би посланици одлучили да улога монарха буде само церемонијална.

На питање по чему би желео да га памте на крају владавине, каже да је за краља и монарха најважније да „схвати да се његова улога мења али да при томе успе да остане симбол континуитета и јединства“.

Аналитичари оцењују да оваквим изјавама принц жели да покаже да он и његова супруга „знају где им је место“.

У међувремену, анкете јавног мњења показују да три четвртине Холанђана не доводи у питање опстанак монархије. Две трећине има поверење у будућег краља док само 12 одсто има поверење у политичаре.

Краљица Беатрикс је у јануару најавила да ће абдицирати, рекавши да одлази са престола не зато што је њена функција превише тешка, већ зато што сматра да је треба препустити млађима, а верује да је њен син спреман да постане краљ Холандије.