Њ.К.В. Принцеза Катарина обратила се панелу у Народној скупштини Србије

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

_______________________________________________

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

 

ЊКВ-Принцеза-Катарина-обратила-се-панелу-у-Народној-скупштини-Србије[1]Београд, 19. Март 2013. – Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина одржала је данас говор на округлом столу посвећеном оснаживању и заштити жена и деце под називом „Положај жена у Србији“, одржаном у организацији Женске парламентарне мреже и амбасаде Индонезије у Дому Народне скупштине. Почасни гост била је Њ.Е. проф. др Маутиа Хата Свасоно, саветник за културу председника Индонезије.

Скупу су се обратиле и друге уважене гошће: Њ.Е. проф. др Славица Ђукић – Дејановић, министар здравља Републике Србије, Њ.Е. проф. др Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине, Њ.Е. проф. др Алиса Марић, министар омладине и спорта, г-ђа Стана Божовић, државни секретар у министарству рада, запошљавања и социјалне политике, представнице министарства просвете, науке и технолошког развоја, и народни посланици др Александра Томић и г-ђа Дубравка Филиповски, као и женска делегација индонежанског парламента.  Скупу је у својству посматрача присуствовао и велики број народних посланика, представника невладиног сектора и чланова дипломатског кора.

ЊКВ-Принцеза-Катарина-обратила-се-панелу-у-Народној-скупштини-Србије[3] (1)Циљ Женске парламентарне мреже је предлагање нових и надзор примене постојећих законских решења у области здравља и образовања жена, борбе против насиља над женама и економског оснаживања жена.

У свом обраћању Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина је поделила своја искуства са истакнутим женским лидерима које су учествовале на округлом столу „Положај жена у Србији“, и нагласила:

„Ја се веома дивим хероизму жена у Србији које подржавају своје породице, воде рачуна о својој деци и уз све то дају свој допринос напретку наше земље. Жене Србије се толико труде да веома често запостављају своје здравље помажући својим најближима. Моја хуманитарна Фондација у Србији, као и мрежа Лајфлајн хуманитрарних организација у Сједињеним Америчким Др

жавама, Канади, Грчкој и Уједињеном Краљевству којима сам ја покровитељ веома су ангажоване на програмима за подршку здрављу жена и најугроженијима у нашем друштву. У протеклих једанаест година помагали смо српским болницама и клиничким центрима, набављали опрему за мамографију, снабдевали породилишта инкубаторима за бебе, организовали обуку стотина наших доктора за најсавременије медицинске процедуре, пома

 

гали изградњу дечијих вртића у сеиоским срединама, али изнад свега трудили смо се да широм света ширимо истину о Србији, о недаћама и тешкоћама са којима се наши људи суочавају. Почасна гошћа Њ.Е. проф. др Меуита Хата Свасоно, саветник за културу председника Индонезије и бивши министар за женска питања ове државе, такође се обратила присутнима и говорила о улози жена у индонежанској политици.

ЊКВ-Принцеза-Катарина-обратила-се-панелу-у-Народној-скупштини-Србије[2]

 

По завршетку округлог стола у Народној скупштини, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина приредили су неформални ручак у Краљевском

 

Двору за увежене госте, којем су присуствовали Њ.Е. проф. др Меуита Хата Свасоно, саветник за културу председника Индонезије, Њ.Е. г-дин Самуел Самсон, амбасадор Индонезије у Србији са супругом г-ђом Ијах С. Сахабудин Самсон, г-ђа Верица Милаковић, почасни конзул Филипина у Србији, г-ђа Стана Божовић, државни секретар у министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Г-ђа Беатрис Мандл Грозданић, као и посланици српског Парламента и Парламента Индонезије.

Kraljevski Dvor

Beograd 11040, Srbija

Tel:  +381 11 306 4000

Fax: +381 11 306 4040

Posetite www.dvor.rs

 

Public Relations

The Royal Palace

Belgrade 11040,Serbia

Tel: +381 11 306 4000

Fax:+381 11 306 4040

Please visit: www.royal.rs