У МИМОХОДУ И МОНАРХИСТИ И РЕПУБЛИКАНЦИ

Дневни-лист-Данас-У-Дворском-комплексу-на-Дедињу-током-два-месеца-више-хиљада-грађана-одало-пошту-краљу-Петру-ДругомУ Дворском комплексу на Дедињу током два месеца више хиљада грађана одало пошту краљу Петру Другом

У мимоходу и монархисти и републиканци

Краљица Александра биће пренета грчким војним авионом из Атине у Србију 27. марта, а убрзо потом и краљица Марија, каже Оливер Антић, члан државног Одбора за пренос и сахрану посмртних остатака чланова породице Карађорђевић

АУТОР: ЈЕЛЕНА ТАСИЋ

Од кад су посмртни остаци последњег југословенског краља Петра Другог Карађорђевића пренети у отаџбину 22. јануара ове године, више хиљада грађана посетило је Дворски комплекс на Дедињу да би му одало почаст.

Дворска капела светог Андреје Првозваног отворена је за мимоход грађана само викендом од 10 до 14 сати, због чега у Двору кажу да ће се права слика односа Срба према Карађорђевићима заправо видети тек 26. маја, за када је у Задужбини Светог Ђорђа на Опленцу најављена трострука краљевска сахрана – краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре и мајке краљице Марије.

Према речима Оливера Антића, члана државног Одбора за пренос и сахрану посмртних остатака чланова породице Карађорђевић и правног саветника председника Републике, краљица Александра биће пренета грчким војним авионом из Атине у Србију 27. марта. Датум када ће из Лондона у Београд „доћи“ и краљица Марија још није одређен, али Антић очекује да ће то бити убрзо после преноса посмртних остатака њене снаје, која никада није ступила на тло Србије. Антић каже за Данас да ће позив за сахрану на Опленцу краљевским породицама упутити Двор, док ће државне званичнике позвати председник Србије Томислав Николић.
Од „повратка“ краља Петра Другог викендом, поготово недељом у Дворском комплексу на Дедињу је веома живо. Репортери Данаса стигли су у тренутку кад се у дворској капели завршила запокојена литургија краљу која се, по благослову патријарха српског Иринеја, служи сваке недеље откако се Петар Други после 72 године егзила и прогонства „вратио“ и то у години када се навршава девет деценија од његовог рођења и 110 година од повратка Карађорђевића на српски престо.
Његов ковчег, прекривен српском заставом, чувају припадници жандармерије. Изнад њих у куполи капеле Христ Пантократор (Сведржитељ) са „раном“ од метка посред чела – једном од дворских успомена на улазак ратних победника 1944. у дедињске дворове. Капела на недељној литургији пуна. Кад су код куће, богослужењу присуствују и принц Александар и принцеза Катарина.
– Радује нас да доста људи долази – појединачно и организовано аутобусима. На литургијама капела је увек пуна света, јер људи желе не само да учествују у мимоходу него и у молитви за покој душе краља Петра Другог и напредак краљевске породице и целог нашег народа. То није питање да ли су монархисти или републиканци, ово је историјски моменат, питање нашег поштовања према себи самима, нашој историји и оног што јесмо. Краљ Петар Други је део наше прошлости, која је обележена несрећним братоубилачким ратом и данас је ово можда тренутак нашег националног помирења. Сахрана на Опленцу треба то да буде, јер ћемо први пут после 1934. имати велику краљевску државну сахрану – каже за Данас свештеник Бојан Старчевић, председник Удружења Краљевина Србија.
Волонтери из овог удружења, које ради под патронатом принца Александра, између осталог, воде бригу о посетиоцима, које после одавања поште у капели очекује и изложба фотографија о краљу Петру Другом. Реч је о престолонаследниковој приватној колекцији фотографија које обухватају различите периоде у животу његовог оца: детињство смештено у две изложбене витрине, ступање на трон и полагање заклетве, венчање са краљицом Александром, слике са светским политичарима попут Винстона Черчила, као и са породицом, закључно са 1960. годином.
– Дошла сам да одам почаст краљу Петру Другом и да обиђем изложбу. Сазнала сам неке историјске податке који се тичу капеле, тако да сам јако задовољна што сам ово недељно преподне искористила на овако добар начин. Чула сам доста нових ствари, мада сам и од раније знала да је он био последњи српски краљ, да је крунисан са 17, а ожењен са 22. године, да је његов отац Александар убијен у Марсеју… Мој тата воли да чита историјске књиге и часописе, тако сам захваљујући њему доста тога сазнала – прича за Данас Дејана Бјелић из Београда.
Каже да није први пут у Двору, који је посетила у Ноћи музеја. Породица Ђурић – Никола и Олга дошли су у дворску капелу породично. Објашњавају да су „чланови њихове фамилије били врло блиски са краљем“ и да „имају везану заједничку историју“. Олга Ђурић каже да је њен ујак био краљев ађутант и да је „последњи бадњак унео“.
– Рекла сам краљу: „Добро дошао својој кући“. Да му дођу и мајка и жена. Као што ја идем у село, где су моји сахрањени, тако свако воли своју кућу и народ, па тако и краљ – каже Даринка Миладиновић из Сремчице.
Међу посетиоцима је и некадашњи секретар Светог архијерејског синода СПЦ протојереј ставрофор Милан Јанковић.
– Благодаран сам Богу што је најзад наш краљ Петар Други мученик дочекао да се физички приброји својим славним прецима. Желим му вечан покој у наручју својих родитеља, а његовим наследницима дуг живот, добро здравље и остварење свих жеља – поручује за Данас, журећи да са колегом свештеником – вођом пристиглог аутобуса служи помен краљу.
Ред испред капеле, гужва у сали у којој је смештена изложба, чека се и на уписивање у књигу утисака која је отворена 22. јануара. Први су се уписали поглавар и архијереји СПЦ. Поруке добродошлице „краљу и домаћину који се вратио на српску земљу“, а многи се надају и повратку монархије.
Краљ Петар Други, прворођени син краља Александра Првог Ујединитеља и краљице Марије, ступио је на југословенски престо 27. марта 1941. После априлског слома исте године, 1941, заједно са краљевском владом емигрирао је из тадашње Краљевине Југославије, а после Другог светског рата нове комунистичке власти 1945. су без референдума укинуле монархију и члановима Краљевског дома одузеле држављанство и грађанска права. У Двору истичу да „краљ Петар Други никада није абдицирао“. Живео је у изгнанству најпре у Лондону, а потом у САД, где је и преминуо у денверској болници 3. новембра 1970. године. Био је једини краљ који је почивао на тлу САД.
Капела у којој се молио Хајле Селасије
– Дворска капела, у којој посмртни остаци краља Петра Другог чекају „пут“ на Опленац, колонадом је повезана са Краљевским двором, који је био његов и дом његовог оца краља Александра Ујединитеља. Саграђена је по узору на Краљеву цркву у Студеници, задужбину краља Милутина и цркву манастира Светог Андреја на реци Тресци у Македонији, чији је ктитор краљ Вукашин. Осликали су је руски сликари. После Другог светског рата коришћена је као остава, али и током комунистичке владавине у њој су се неколико пута молили царски и краљевски гости из света, попут цара Хајла Селасија. Поново је освештана 2001. по повратку принца Александра у Србију.

Извор: Данас

АУТОР: ЈЕЛЕНА ТАСИЋ